Pradinukų tyrimas mobiliajame punkte prieš grįžtant į kontaktinį ugdymą

Dėkojame šeimoms, kurios pareigingai ir atsakingai atliko pirminį pradinukų testavimą. Iš viso 2021-04-22  ištirta 1254 asmenys, sugrupuoti į 335 šeimų kaupinius. 

Tėvams testo atsakymą galima pasitikrinti www.esveikata.lt

Nusprendus prie kontaktinio ugdymo prisijungti su dauguma nesitestavusiems mokiniams, tėvai savo vaiką testui registruoja patys. Registracija vykdoma telefonu 1808 arba elektroniniu būdu www.1808.lt, reikia rinktis antigenų testą.  Testą reikės atlikti ne anksčiau kaip prieš 48 valandas iki grįžtant į mokyklą. Šeimos narių testavimas neatliekamas. 

Testo neatlikęs mokinys į mokyklą eiti negali.

Grįžtant į kontaktinį ugdymą be būtino profilaktinio mokinio testo dar yra būtina klasės auklėtojui pateikti šį prašymą bei sutikimą, užpildytą vieno iš tėvų (globėjų).

 

Ar gali būti prilyginamas greitasis COVID-19 antigeno tyrimas iš seilių greitajam SARS-CoV-2 antigenų testui, o jo rezultatai vienodai vertintini?

Atsakymas: greitasis COVID-19 antigeno testas iš seilių gali būti prilyginamas greitajam SARS-CoV-2 antigenų testui jei: vadovaujantis Sveikatos apsaugos ministro įsakymu V-2797 (sprendimas) , nepriklausomai nuo ėminio paėmimo, ASPĮ užtikrina, kad atliktas testas atitinka greitajam antigeno testui keliamus reikalavimus. Be to, kad prilygtų SARS-CoC-2 antigenų testui, tyrimo iš seilių rezultatas oficialiai turi būti suvestas į ESPBI IS, tačiau tokiu atveju šie tyrimai yra mokami ir kol kas valstybė jų nefinansuoja. Tokį pirminį tyrimą šeima gali užsakyti savarankiškai, rezultatą sveikatos priežiūros įstaiga privalo įvesti į sistemą. Informavus apie šio tyrimo atlikimą ir sistemoje matant rezultatą neigiamo antigeno testo atveju mokinys galės grįžti į mokyklą.

 

PAKEITIMAI

2021-05-18  Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministras Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas sprendimu Nr. V-1131  įtvirtino pakeitimą sprendime dėl pavedimo organizuoti, koordinuoti ir vykdyti savanorišką profilaktinį tyrimą ugdymo įstaigose (galiojanti suvestinė redakcija nuo 2021-05-19).

Pakeitime numatyta, kad jei mokiniui dėl to, kad jis nebuvo mokykloje, per nustatytą maksimalų terminą (pradinių klasių mokiniams – 7 dienos) neatliktas kaupinių tyrimas arba antigeno testas, jam ne anksčiau kaip prieš 48 val. iki grįžimo į ugdymo procesą kontaktiniu būdu, turi būti atliktas antigeno testas. Testo atlikimui mokinių atstovai pagal įstatymą registruoja vaiką į mobilųjį punktą elektroniniu būdu Karštosios linijos 1808 interneto svetainėje www.1808.lt arba Karštosios linijos telefonu 1808.

Primename, kad testavimas neatliekamas šiems asmenims (įtvirtinta šiame teisės akte):

  • kurie prieš mažiau nei 180 dienų persirgo COVID-19 liga;
  • kurie prieš mažiau nei 180 dienų buvo paskiepyti COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vakcina pagal pilną skiepijimo schemą;
  • kurie prieš mažiau nei 60 dienų yra gavę teigiamą serologinio tyrimo atsakymą, išskyrus atvejus, kai serologinis tyrimas atliekamas po vakcinacijos;

Sprendime dėl pavedimo organizuoti, koordinuoti ir vykdyti savanorišką profilaktinį tyrimą ugdymo įstaigose numatyta, kad profilaktinis kaupinių tyrimas  mokykloje gali būti neatliekamas mokiniams, kurie turi vidutinių, didelių ir labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių ir mokosi bendrojo ugdymo mokyklose (klasėse), tais atvejais, kai tokį prašymą pateikia mokinio atstovai pagal įstatymą (6.2. punktas).

Kilus klausimams galite  kreiptis į visuomenės sveikatos priežiūros specialistę Giedrę e. paštu giedre.jiezniene@pliaterytes.lt